fbpx

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Wat leuk dat je een afspraak wilt maken. Laat je gegevens achter, dan stuur ik je binnen 24 uur een reactie!

Vul je gegevens in

...en belooft, ik stuur je geen vervelende mailtjes. 

Vul je gegevens in

...en belooft, ik stuur je geen vervelende mailtjes. 

Marco van Keijzerswaard

Hoe je als ZZP-er of MKB-bedrijf succesvol kan starten met marketing automation

Marketing automation is een krachtige manier om je marketing en verkoop te automatiseren. Door workflows en campagnes in te stellen, kun je potentiële klanten gerichter benaderen en ze door de sales - en marketingfunnels heen leiden. En marketing automation is niet alleen voor de grote bedrijven, ook voor ZZP-ers en het MKB biedt marketing automation veel voordelen. In dit artikel leg ik je uit wat marketing automation precies inhoudt en hoe je er als kleine ondernemer succesvol mee aan de slag kunt gaan.

Maar wat is Marketing Automation eigenlijk?

Marketing automation is een methodiek waarmee je je marketing en verkoop kunt automatiseren. Denk aan het automatisch versturen van e-mails, het binnenhalen van leads en het triggeren van acties op basis van gedrag van websitebezoekers. Door workflows in te stellen kun je potentiële klanten heel gericht benaderen en ze stap voor stap door een funnel heen leiden.

Voor MKB en ondernemers zijn er verschillende betaalbare marketing automation tools beschikbaar, waarvan één van de bekendste misschien wel Mailchimp is. Deze tool heeft kant-en-klare templates waarmee je al snel aan de slag kunt. Zo kun je al zonder enige kosten je eerste marketing automation opzetten. Je kunt bijvoorbeeld met Mailchimp beginnen met nieuwsbriefaanmelders automatisch een reply mail te sturen waarin je een kortingscode hebt opgenomen. Dit is een vrij eenvoudige manier van marketing automation, maar als je klein begint dan kun je het langzamerhand uitbouwen.

Waarom is het zo belangrijk om met Marketing Automation aan de slag te gaan?

Marketing automation moet je zien als een methode die juist zaken voor jou versimpeld, en niet iets wat zorgt voor een extra complexiteit. Zo kan marketing automation je bijvoorbeeld helpen om:

 • Je marketing en verkoop te automatiseren
 • Potentiële klanten gerichter te benaderen
 • Leads te genereren
 • Leads te ‘onderwijzen’ en ze stap voor stap door de sales- en marketingfunnel te leiden
 • Je conversie te verhogen
 • Je ROI te vergroten

Kortom, met marketing automation werk je veel efficiënter en effectiever. Je kunt meer leads genereren met minder inspanning. Ook kun je je campagnes en workflows continu verbeteren op basis van data en inzichten. Zo zorgt marketing automation ervoor dat de juiste boodschap bij de juiste persoon terechtkomt op het juiste moment.

Hoe pas je Marketing Automation toe binnen jouw organisatie?

Nu je een beetje weet wat je marketing automation is, en waarom het belangrijk is om ermee aan de slag te gaan, is het ook handig om te weten hoe je het in je organisatie kunt toepassen.

Zo pas je marketing automation toe binnen je organisatie:

Bepaal je doelen en formuleer een strategie

Voordat je aan de slag gaat met marketing automation, is het belangrijk om je doelen en strategie te bepalen. Wat wil je bereiken met marketing automation? Wil je meer leads genereren, je conversie verhogen of je klantloyaliteit vergroten? Formuleer concrete doelen en bepaal welke strategie je wilt volgen om deze doelen te bereiken.

Kies de juiste tool

Er zijn verschillende marketing automation tools beschikbaar, dus het is belangrijk om de juiste tool te kiezen die past bij jouw organisatie en doelen. Kijk naar de functionaliteiten, prijs, gebruiksvriendelijkheid en integratiemogelijkheden van verschillende tools voordat je een keuze maakt.

Segmentatie van je doelgroep

Om marketing automation effectief toe te passen, is het belangrijk om je doelgroep te segmenteren. Maak klantprofielen en verdeel je doelgroep in verschillende segmenten op basis van bijvoorbeeld demografische gegevens, gedrag of interesses. Op deze manier kun je gerichte campagnes en workflows opzetten voor elke specifieke doelgroep.

Ontwerp workflows

Een workflow is een serie geautomatiseerde acties die worden getriggerd door specifieke gebeurtenissen of gedrag van leads of klanten. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een welkomstmail na inschrijving voor de nieuwsbrief, het sturen van gepersonaliseerde aanbiedingen op basis van aankoopgeschiedenis, of het opvolgen van verlaten winkelwagentjes. Ontwerp workflows die aansluiten bij de behoeften en het gedrag van je doelgroep.

Meet en analyseer resultaten

Een belangrijk onderdeel van marketing automation is het meten en analyseren van de resultaten. Kijk naar statistieken zoals open rates, click-through rates, conversieratio’s en omzet om te zien hoe je campagnes presteren. Op basis van deze gegevens kun je je workflows en campagnes continu verbeteren en optimaliseren. Marketing automation is geen eenmalige actie, maar een continu proces.

Met als belangrijkste tip, begin klein. En test vervolgens uitgebreid en bouw je marketing automation langzaam uit. Richt je op makkelijk te automatiseren processen zoals nieuwsbrieven en standaard e-mailcampagnes. Ga pas complexere workflows opzetten als je hier ervaring mee hebt opgedaan.

marketing automation workflow

Wat levert Marketing Automation je op?

Waarom zou je zoveel moeite doen als het nu ook al goed gaat? Marketing automation is naar mijn idee zeker de moeite waard, en is er ook om bestaande workflows juist te verbeteren. En zeker als ZZP-er of MKB-bedrijf is er veel winst te behalen. Je moet er alleen een beetje in groeien. Het kost namelijk wel enige investering qua tijd, moeite en geld, maar het rendement kan bij de juiste toepassing heel erg hoog zijn. Belangrijk is wel dat je realistische verwachtingen hebt en het stap voor stap oppakt.

Marketing automation is alleen geen wondermiddel dat vanzelf leads en klanten oplevert. Het is een manier om bestaande marketing en sales activiteiten te optimaliseren. Begin daarom met het goed inrichten van zaken als je website, contentmarketing, e-mailmarketing en social media. Als deze op orde zijn, kun je marketing automation inzetten om nog betere resultaten te behalen.

Welke kennis en expertise heb je nodig om met Marketing Automation te start

Gelukkig hoef je geen technische expert te zijn. De meeste marketing automation tools zijn cloud-based en hebben een gebruiksvriendelijke interface. Ook hebben ze kant-en-klare templates waarmee je snel aan de slag kunt. Het is vooral belangrijk dat je inzicht hebt in de customer journey en de sales- en marketingfunnel van wat je wilt bereiken. Op basis hiervan kun je workflows en campagnes opzetten. Door testen en meten leer je steeds beter wat wel en niet werkt. Zo optimaliseer je gaandeweg je automation strategie.

Lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan? Dan heb je naar mijn idee de volgende kennis en expertise nodig:

 • Basiskennis van online marketing Inzicht in je personas en sales- en marketingfunnel
 • Kennis van het opzetten van digitale campagnes
 • Analytische vaardigheden om data te interpreteren
 • Affiniteit met software en online tools

Welke tools en technologieën heb je nodig?

De tools en technologie die je nodig hebt voor marketing automation hangt een beetje af van de customer journey van jouw doelgroep en de marketingmiddelen mix die voor jouw doelstellingen en organisatie van toepassing zijn. Als je weet via welke kanalen je wil communiceren en zo je sales- en marketingfunnel wilt opzetten, dan pas onderzoek je welke systemen het meeste geschikt zijn. Het is daarbij goed om te beseffen dat elke SAAS (Software As A Service) oplossing z’n eigen specialisatie of kracht heeft. Ga je bijvoorbeeld iets met koude acquisitie doen via e-mail, dan is het beter om eens te kijken naar Snov.io, dan naar Mailchimp. Het is handig om een platform te kiezen die het beste past bij jouw wensen. Maar om je een beetje een beeld te geven, de basis tools en technologie die je vaak nodig hebt voor marketing automation bestaan uit:

 • Een marketing automation platform (een alles-in-één marketing platform)
 • Een website en/of webformulieren om leads te genereren
 • Een e-mailmarketing tool
 • Een CRM-systeem om leads en klantdata te beheren
 • Analysetools om campagnes te meten (bijv. Google Analytics)

De meeste marketing automation platforms bieden diverse kanalen en mogelijkheden in één tool. Denk aan:

 • E-mail templates en campagnes
 • Landing pages en webforms
 • Lead scoring (scores geven aan contactmomenten)
 • Het ‘onderwijzen’ via workflows (het versturen van een e-mailserie)
 • Koppelingen met je website, webshop, CRM etc.
 • Rapportages en dashboards

Kies een tool die aansluit bij je bedrijfsgrootte en budget. Voor het MKB zijn MailChimp, ActiveCampaign, Zoho en Hubspot goede opties. Deze bieden ook gratis en betaalbare packages voor starters. Zorg er wel voor dat al je systemen en kanalen goed op elkaar aansluiten. Alleen dan kun je je doelgroep echt naadloos door de sales funnel heen leiden. En lukt het niet met de software die je voor ogen hebt? Kijk dan eens naar IFTTT, Zapier of Integromat. Zij bieden een oplossing voor het koppelen van diverse SAAS applicaties zonder dat het teveel moeite kost.

marketing-automation-simulatie

Hoeveel tijd en geld moet je investeren?

Hoeveel tijd en geld je moet investeren in marketing automation hangt af van verschillende factoren. Denk aan je bedrijfsgrootte, de complexiteit van je producten/diensten en wat je als organisatie wilt bereiken. Voor ZZP-ers, het MKB of startende ondernemers zijn de kosten overzichtelijk. Populaire tools als MailChimp, ActiveCampaign, Zoho en Hubspot hebben betaalbare pakketten vanaf €15,- per maand.

In de zoektocht naar je ideale SAAS applicatie voor je bedrijf, is het belangrijk om de kenmerken en prijzen van verschillende opties te vergelijken. Hieronder vindt je een overzicht van vier vergelijkbare pakketten van Mailchimp, ActiveCampaign, Zoho en HubSpot.

Mailchimp Standard

Mailchimp is een veelgebruikte e-mailmarketing software die bekend staat om zijn gebruiksvriendelijkheid en integratiemogelijkheden. De Standaard versie biedt geavanceerde mogelijkheden, waaronder:

 • E-mailmarketing campagnes met Generative AI mogelijkheden
 • Gedragsgerichte automatisering,
 • Aangepaste sjablonen & 300 integratie mogelijkheden
 • Customer journeys, A/B testing
 • Forms en landingpages

De kosten voor de Standard versie van Mailchimp beginnen bij ongeveer $20 per maand, afhankelijk van het aantal contacten en de gewenste functies. Mailchimp is tegenwoordig veel meer dan e-mailmarketing en biedt diverse automation mogelijkheden aan.

ActiveCampaign Plus

ActiveCampaign is een geïntegreerd platform voor e-mailmarketing, marketingautomatisering en CRM. De Plus bundel omvat:

 • CRM met verkoopautomatisering
 • Contact- en leadscoring
 • Diepgaande segmentatie
 • Forms & landingpages
 • SMS-marketing

Voor de Plus bundel van ActiveCampaign starten de prijzen vanaf ongeveer €99 per maand, wat kan variëren op basis van het aantal contacten en gebruikers. Deze bundel bevat dan wel belangrijke functies van zowel het salespakket als het marketingpakket.

Zoho One

Zoho One biedt een uitgebreide suite van meer dan 40 bedrijfsapplicaties, waaronder:

 • Sales en Marketing tools
 • E-mail en samenwerking
 • Business process management
 • Finance en HR oplossingen
 • Aangepaste apps en workflow automatisering

Zoho One is beschikbaar voor €37,- per persoon per maand. En voor die prijs krijg je ook echt van alles, zelfs je boekhouding kun je met Zoho One doen. Persoonlijk vind ik de interface niet altijd even gebruiksvriendelijk, maar al wen je er wel na een tijdje aan. En zeker voor starters en ZZP-ers is Zoho One erg aantrekkelijk. En op het gebied van marketing automation is echt heel veel mogelijk.

HubSpot CRM Suite Starter

HubSpot CRM Suite Starter is een all-in-one platform dat kleine bedrijven helpt bij het beheren van hun klantrelaties en marketinginspanningen. Het pakket bevat:

 • CRM-software voor klantgegevensbeheer
 • Marketingsoftware voor e-mailmarketing en contentcreatie
 • Sales CRM-software voor verkoopbeheer
 • CMS voor het bouwen van een website

De CRM Suite Starter van HubSpot biedt deze functionaliteiten tegen een prijs van $20 per maand voor max. 2 gebruikers. Daarna wordt de prijs aanzienlijk hoger. De applicatie biedt ook veel functionaliteiten en je kunt er maximaal 10 e-mail automations mee opzetten.

Bij het kiezen van de juiste oplossing is het essentieel om rekening te houden met de specifieke behoeften van je organisatie en hoe deze applicaties kunnen helpen bij het bereiken van je doelen.

Marketing automation maakt marketing persoonlijk

Een van de grote voordelen van marketing automation is dat het je marketing veel persoonlijker en relevanter maakt. Door je doelgroep te segmenteren en triggers in te stellen, kun je iedereen een op maat gemaakte boodschap sturen. Zo kun je bijvoorbeeld leads indelen op basis van hun gedrag. Wie heeft er recent een whitepaper gedownload? Wie heeft je website meer dan 3 keer bezocht? Op basis hiervan kun je ze een relevante vervolgactie sturen per e-mail, zoals een uitnodiging voor een demo. Ook kun je op basis van data over bijvoorbeeld locatie, functie en eerdere aankopen heel gepersonaliseerde content aanbieden. Je boodschap wordt hierdoor veel relevanter, waardoor de kans groter is dat leads converteren naar klant.

Kortom, met marketing automation lever je iedere websitebezoeker, lead en klant een unieke ervaring. Dit verhoogt je conversie, klanttevredenheid én omzet!

Hoe personaliseer je je marketingcampagnes?

Je kunt je marketingcampagnes personaliseren door gebruik te maken van:

 • Segmentatie: verdeel je doelgroep in subgroepen voor gerichte communicatie
 • Lead scoring: meet engagement en stuur relevante content
 • Dynamische content: persoonlijke aanhef, gepersonaliseerde afbeeldingen etc.
 • Gegevens uit CRM: voornaam, functie, eerdere aankopen, etc.

Concreet kun je bijvoorbeeld je nieuwsbrief abonnees opsplitsen op basis van hun engagement. Wie heeft de laatste 3 nieuwsbrieven geopend? Zij krijgen relevante sales content. Wie opent nooit je nieuwsbrief? Zij krijgen een win-back actie. Ook kun je in je e-mailcampagnes de voornaam, functie en woonplaats personaliseren. Zo voelt de boodschap persoonlijker en relevanter. Je kunt ook de afbeeldingen aanpassen op basis van bijvoorbeeld geslacht of leeftijd. Met dynamische content, segmentatie en lead ‘onderwijzing’ workflows zorg je er dus voor dat iedereen een op maat gemaakte boodschap en ervaring krijgt. Dit verhoogt je conversie aanzienlijk!

Hoe maak je gebruik van geautomatiseerde content?

Je kunt op verschillende manieren gebruik maken van geautomatiseerde content in je marketing automation:

 • Geautomatiseerde welkom flows voor nieuwe leads
 • Drip campagnes met relevante content updates (e-mailseries op basis van gedrag)
 • Lead nurturing via content downloads (onderwijzen van jouw doelgroep)
 • Trigger emails bij bepaalde acties/inactiviteit
 • Gepersonaliseerde productaanbevelingen
 • Dynamische content (namen, afbeeldingen etc.)

Zo kun je bijvoorbeeld kant-en-klare e-mailflows opzetten die automatisch verstuurd worden wanneer iemand zich aanmeldt voor een whitepaper. Ze ontvangen direct de download, en krijgen vervolgens relevante verdiepende content toegestuurd. Ook kun je inactieve leads triggermails sturen om ze te re-engagen. En kun je op basis van eerdere aankopen / interesses gepersonaliseerde content aanbevelen. Door content en communicatie te automatiseren, lever je iedere lead een consistente en persoonlijke ervaring. Dit verhoogt engagement en conversie!

Hoe pas je marketing automation toe om je conversie te verhogen?

Je kunt marketing automation op verschillende manieren inzetten om je conversie te verhogen:

 • Lead scoring – meet engagement en stuur sales content naar warme leads
 • Lead nurturing – voed leads met content tot ze sales ready zijn
 • Segmentatie – stuur gepersonaliseerde boodschappen op basis van gedrag
 • Workflows – leid leads automatisch door de funnel
 • Trigger emails – stuur mails op basis van acties/inactiviteit
 • A/B testen – test verschillende calls-to-action en content

Concreet kun je bijvoorbeeld score modellen instellen die bijhouden hoeveel pagina’s iemand op je site bekijkt. Wie meer dan 10 pagina’s bekijkt krijgt direct een whitepaper toegestuurd. Dit verhoogt de kans op conversie. Ook kun je in je nieuwsbrieven A/B testen welke call-to-action het beste converteert.

Klinkt natuurlijk allemaal hartstikke mooi. Maar als je nog niets zoveel doet met als voorbeeld e-mailmarketing, dan heb je waarschijnlijk ook niet zo’n grote database met gebruikers. In dat geval begin klein, en bepaal waar er voor jou winst te behalen valt.

Heb je er al zin in?

Lijkt het je wel wat dat marketing automation, maar heb je nog wat vragen? Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek. Dan kan ik je persoonlijk adviseren over jouw automation en de tools die je daarvoor kunt inzetten.

crosschevron-downarrow-right