fbpx

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Wat leuk dat je een afspraak wilt maken. Laat je gegevens achter, dan stuur ik je binnen 24 uur een reactie!

Vul je gegevens in

...en belooft, ik stuur je geen vervelende mailtjes. 

Vul je gegevens in

...en belooft, ik stuur je geen vervelende mailtjes. 

Marco van Keijzerswaard

Waarom ook jij een online marketing funnel nodig hebt

Marketing funnels zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het online marketing landschap. Maar wat zijn marketing funnels precies en waarom zijn ze zo belangrijk? En waarom zou jij er eigenlijk ook eentje moeten hebben?

Online marketing funnels: de trechter voor meer klanten.

Een marketing funnel (of verkooptrechter) is een marketingproces dat potentiële klanten stap voor stap door een (aankoop)proces leidt. Het doel is vaak om zoveel mogelijk leads te genereren en een deel daarvan om te zetten tot daadwerkelijke klanten. Een goede marketing funnel zorgt er in ieder geval voor dat je meer conversies haalt. En dat is precies de reden dat ze ook zo belangrijk zijn.

marketing funnel

De marketing funnel heeft de vorm van een trechter omdat het aantal mensen afneemt per stap. Bovenaan de trechter begin je breed, met een grote groep potentiële leads. Per stap zullen sommige mensen afhaken, waardoor de groep kleiner wordt. Uiteindelijk komt onderaan de trechter een kleine groep zeer geïnteresseerde leads uit die klaar zijn om klant te worden.

De meerwaarde van online marketing funnels

Online marketing funnels bieden alleen zoveel meer, dan alleen het converteren van leads.  Ze vangen effectief de taken op die anders veel tijd van een sales vertegenwoordiger zouden vergen, en bieden daarnaast meerwaarde op verschillende andere gebieden.

Het gemak van een geautomatiseerd proces

Een goed ontworpen online marketing funnel kan grotendeels worden geautomatiseerd. Dit proces verzamelt leads, biedt meerwaarde aan potentiële klanten, en leidt uiteindelijk tot afspraken of aankopen – allemaal automatisch. Dit resulteert in een aanzienlijke tijdsbesparing.

Vertrouwen opbouwen door meerwaarde te bieden

Elke stap in de funnel biedt de mogelijkheid om potentiële klanten meerwaarde te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van kennis of incentives. Dit helpt hen en bouwt vertrouwen op voor een toekomstige partnerschap.

Focus op wat echt belangrijk Is

Met een marketing funnel richt je je op de meest cruciale stappen om leads te converteren. Je bent echt concreet bezig om meerwaarde te bieden en vertrouwen op te bouwen. Dit maakt het marketingproces effectiever en efficiënter.

Simpel gezegd, een goed ontworpen marketing funnel kan zorgen voor blijvende voordelen. Het vereist een tijdsinvestering aan het begin, maar als het correct wordt uitgevoerd en geoptimaliseerd, genereert het automatisch nieuwe klanten.

Verschillende marketingmodellen voor funnels

Er zijn talloze marketingmodellen beschikbaar om funnels te creëren. Deze modellen helpen bedrijven bij het in kaart brengen en begrijpen van het klanttraject, van bewustwording tot aankoop. Enkele prominente modellen zijn: 

  • AIDA (Attention, Interest, Desire, Action)
  • AAARRR (Awareness, Acquisition, Activation, Retention, Referral, Revenue)
  • 6b’s (Bezoeken, Boeien, Beslissen, Bestellen, Betalen, Binden)
  • See, Think, Do, Care model

Hoewel elk model zijn unieke nuances en focusgebieden heeft, delen ze allemaal een gemeenschappelijk doel: het begeleiden van potentiële klanten door de verschillende stadia van het (koop)proces. Het kiezen van het juiste model hangt af van de specifieke behoeften en doelen van je bedrijf.

De stappen in een marketing funnel

Elke marketingtrechter omvat een reeks fasen die leiden tot een gewenste actie, zoals een aankoop. Hoewel er diverse modellen bestaan, kan de volgende beschrijving als algemene richtlijn worden gebruikt:

Bewustwording

Potentiële klanten worden zich bewust van je product of dienst.

Interesse

Je wekt interesse op door de voordelen en waarde te laten zien.

Overweging

Leads overwegen en vergelijken jouw product/dienst met anderen.

Intentie

Leads hebben de intentie om te kopen en tonen specifieke interesse.

Aankoop

Leads worden omgezet in betalende klanten.

Behoud

Je zorgt dat klanten terug blijven komen en ambassadeurs worden.


Het creëren van bewustwording

Het begint met het creëren van bewustwording van je product of dienst. Mensen moeten überhaupt weten dat je bestaat. Dit kan bijvoorbeeld door contentmarketing, SEO, social media, advertenties of PR. Zorg dat je boodschap op plekken verschijnt waar je doelgroep veel komt.

Interesse wekken

Als mensen zich bewust zijn van je bestaan, moet je interesse opwekken. Laat zien wat het probleem is dat je oplost en welke voordelen je product/dienst biedt. Geef waardevolle content weg om leads te verleiden.

Overweging aanbod

Nu je interesse hebt gewekt, gaan leads overwegen of je product/dienst echt iets voor hen is. Ze vergelijken jouw aanbod met andere opties. Jouw taak is om leads te overtuigen waarom jouw oplossing de beste keuze is.

Intentie

Bij leads die jouw product/dienst actief overwegen, is de koopintentie gewekt. Ze tonen specifieke interesse door bijvoorbeeld content over features en prijzen te bekijken. Ze hebben waarschijnlijk nog wat laatste twijfels die je moet wegnemen.

Aankoop

De laatste stap is het uitvoeren van de aankoop. Leads worden klanten door een bestelling te plaatsen of zich in te schrijven. Zorg voor een soepele checkout en maak het zo makkelijk mogelijk om klant te worden.

Behoud

Nadat iemand klant is geworden, is het zaak ze te behouden. Tevreden klanten zijn immers veel waardevoller dan eenmalige kopers. Bied excellente service, vraag om reviews, beloon trouwe klanten en sta open voor feedback. Zo creëer je ambassadeurs die jouw product blijven aanbevelen.

Door potentiële klanten stap voor stap door deze stappen te leiden, optimaliseer je de conversie in je marketing funnel. Uiteindelijk resulteert dit in meer klanten en omzet voor je bedrijf.

Voorbeelden van effectieve marketing funnels

Er zijn verschillende strategieën die je kunt inzetten voor het behalen van doelen. Hoe jouw funnel eruit ziet hangt af van jouw product/dienst en datgene dat je wilt bereiken.

Give Away funnel

Een Give Away funnel is een marketingstrategie waarbij bedrijven gratis producten of diensten aanbieden om potentiële klanten aan te trekken. Het doel is om de aandacht van de klant te trekken, hun contactgegevens te verzamelen voor toekomstige marketingdoeleinden en uiteindelijk de verkoop te stimuleren.

give away funnel

Webinar funnel

Een webinar funnel begint met het promoten van een webinar, gevolgd door registratie, aanwezigheid, interactie tijdens het webinar, en ten slotte de follow-up, waarbij de deelnemers worden aangemoedigd om een product of dienst te kopen of zich ergens voor in te schrijven.

webinar funnel

Er zijn uiteraard vele variaties mogelijk. En de werkwijze hangt af van je product/dienst, jouw doelgroep en het uiteindelijke doel.

Online marketing funnel. Weet waaraan je begint

Voordat je aan de slag gaat met funnels, is het belangrijk om een inschatting te maken van wat een funnel jou zou kunnen opleveren. Dit is precies waar een funnel-simulatie nuttig kan zijn. Door gebruik te maken van relevante marketinggegevens uit het verleden, kun je een prognose maken van de verwachte resultaten. Dit is niet alleen praktisch, maar ook essentieel voor succesvolle funnel.

Minimal Viable Product

Een alternatieve methode om de werkbaarheid van je idee te toetsen, is het gebruik van een ‘minimal viable product’. In het geval van jouw marketing funnel, kun je starten met een vereenvoudigde versie van je funnel. Deze aanpak stelt je in staat om je idee stapsgewijs te testen voordat je volledig inzet op de uitvoering ervan.

Hoe maak je een marketing funnel?

Ben je overtuigd van het belang van een goede marketing funnel voor je bedrijf? Dan is de volgende vraag: hoe maak je zelf zo’n effectieve funnel?

1. Bepaal je doel

Begin met het bepalen van het uiteindelijke doel van je marketing funnel. Wil je leads genereren? Producten verkopen? Of mensen naar een fysieke locatie krijgen? Het doel bepaalt de opzet van je funnel.

2. Analyseer je doelgroep

Om leads te kunnen genereren en converteren, moet je je doelgroep goed kennen. Onderzoek daarom:

  • Demografie
  • Interesses
  • Gedrag
  • Behoeftes en problemen

Met deze inzichten kun je je funnel helemaal afstemmen op je ideale klant.

3. Bepaal de funnel stappen

Welke stappen heeft je ideale klant nodig om uiteindelijk te converteren? Brainstorm hierover en bepaal de belangrijkste stappen. Hou hierbij rekening met je doel en doelgroep.

4. Creëer de juiste content

Elke stap in de funnel heeft andere content nodig. Maak voor elke stap content die past bij waar de lead zich bevindt in het aankoopproces. Geef waardevolle informatie weg om vertrouwen te winnen.

5. Kies geschikte kanalen

Via welke kanalen kun je je doelgroep het beste bereiken? Denk aan je website, blog, e-mail, social media, SEO en advertenties. Zet op elk kanaal de content in die past bij de funnel-stap.

6. Analyseer en optimaliseer

Met goede meetinstrumenten houd je bij hoe bezoekers door je funnel bewegen. Gebruik deze inzichten om zwakke plekken te identificeren en je funnel te optimaliseren. Testen en meten is cruciaal!

Door deze stappen te doorlopen, kun je een effectieve marketing funnel opzetten die leads genereert en converteert. Test verschillende strategieën uit en blijf optimaliseren. Een goede funnel is het fundament voor groei.

Overtuigd? Download dan nu deze template en ga aan de slag!

Ben jij al overtuigd? En weet je nu waarom óók jij er eentje moet hebben? Dan heb ik een handige template voor je klaarstaan. Zo kun je meteen beginnen met het bedenken van jouw ideale funnel.

Download

crosschevron-downarrow-right