fbpx

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Wat leuk dat je een afspraak wilt maken. Laat je gegevens achter, dan stuur ik je binnen 24 uur een reactie!

Vul je gegevens in

...en belooft, ik stuur je geen vervelende mailtjes. 

Vul je gegevens in

...en belooft, ik stuur je geen vervelende mailtjes. 

Marco van Keijzerswaard

Marketingdoelstellingen opstellen met de SMART-methode? Inspirerende voorbeelden

Marketing is een essentieel onderdeel van elk bedrijf. Maar zonder duidelijke doelen kunnen je marketinginspanningen verspreidt en ineffectief zijn. In dit artikel laat ik je het concept van marketingdoelstellingen zien, en hoe je ze kunt opstellen met behulp van de SMART-methode, OMTM (One Metric That Matters) en de North Star Metric.

Wat wordt er bedoeld met marketing doelstellingen?

Laten we bij het begin beginnen. Wat zijn marketingdoelstellingen nu precies? Marketingdoelstellingen zijn meetbare targets die door marketeers en bedrijven worden gebruikt om hun voortgang en succes te beoordelen. Ze vormen de kern voor het ontwerpen en implementeren van marketingstrategieën. Bovendien geven ze richting en concentratie aan de marketinginspanningen van een bedrijf.

Het belang van marketingdoelstellingen

Het opstellen van marketingdoelstellingen is belangrijk omdat het helpt om alle marketingactiviteiten in lijn te brengen met de algehele bedrijfsdoelen. Dit zorgt voor een meer gestroomlijnde en gerichte aanpak, waardoor je middelen efficiënter kunt inzetten. Bovendien helpen marketingdoelstellingen bij het meten van het succes en het identificeren van onderdelen die verbeterd kunnen worden.

Voorbeelden van Marketing doelstellingen

Afhankelijk van jouw organisatie en de fase waarin jouw bedrijf zich bevindt, zijn er verschillende doelstellingen die voor jou belangrijk kunnen zijn. De belangrijkste marketingdoelstellingen zijn als volgt onder te verdelen.

Verhogen van merkbekendheid

Vergroting van merkbekendheid is een veelvoorkomend marketingdoel. Het houdt in dat meer mensen bewust worden van je merk, producten of diensten. Dit kan worden bereikt door middel van verschillende marketingtechnieken, zoals online adverteren, PR, social media marketing en content marketing.

Vergroten van verkoop

Een ander belangrijk doel van marketing is het verhogen van de verkoop. Dit kan worden gedaan door het aantrekken van nieuwe klanten, het stimuleren van herhalingsaankopen bij bestaande klanten of beide. Verkoopdoelen kunnen specifiek zijn, zoals het verhogen van de verkoop met een bepaald percentage, of breder, zoals het verhogen van de totale omzet.

Verbeteren van klantloyaliteit

Klantloyaliteit is cruciaal voor het langdurige succes van elk bedrijf. Het opbouwen en onderhouden van sterke relaties met je klanten kan leiden tot herhaalde aankopen en positieve mond-tot-mondreclame. Dit doel kan worden bereikt door uitstekende klantenservice, beloningsprogramma’s, gepersonaliseerde marketing en andere strategieën.

Verhogen van online engagement

In het digitale tijdperk is online betrokkenheid een belangrijk marketingdoel. Dit betekent dat je wilt dat mensen interactie hebben met je merk op sociale media, je website bezoeken of zich inschrijven voor je e-mailnieuwsbrief. Deze interacties kunnen leiden tot meer merkbekendheid, klantloyaliteit en uiteindelijk verkoop.

De SMART-methode: onmisbaar voor het opstellen van marketing doelstellingen

Een marketingdoelstelling formuleren is niet voldoende; deze moet aan specifieke criteria voldoen om effectief te zijn. Hier komt de SMART-methode in beeld. Door doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden te maken, biedt S.M.A.R.T een duidelijk raamwerk dat richting geeft aan je marketingstrategie. Maar wat betekent S.M.A.R.T precies?

Specifiek

Je marketingdoelen moeten specifiek zijn. Dit betekent dat ze duidelijk moeten aangeven wat je wilt bereiken. Een specifiek doel kan bijvoorbeeld zijn: “Het vergroten van de merkbekendheid door het aantal volgers op onze social media kanalen met 20% te verhogen in het komende kwartaal.”

Meetbaar

Een goede marketingdoelstelling moet meetbaar zijn. Je moet in staat zijn om uw voortgang naar je doel te meten en te beoordelen of je het doel hebt bereikt. Dit betekent dat je concrete cijfers en data moet opnemen in je doelen.

Acceptabel

Je doelen moeten acceptabel zijn voor alle belanghebbenden.

Realistisch

Hoewel het goed is om ambitieuze doelen te stellen, moeten je marketingdoelen ook realistisch en haalbaar zijn. Dit betekent dat ze moeten passen bij de middelen en capaciteiten. Het stellen van onrealistische doelen kan leiden tot frustratie en demotivatie.

Tijdgebonden

Tenslotte moeten je doelen tijdgebonden zijn. Dit betekent dat er een specifieke deadline moet zijn tegen wanneer je het doel wilt bereiken. Dit helpt om urgentie en focus te creëren en maakt het makkelijker om voortgang te meten.

Voorbeelden van SMART marketingdoelstellingen

Om je een beetje op weg te helpen voor het creëren van je eigen SMART-doelen, staan hieronder een aantal voorbeelden.

 • Verhoog de websiteconversies met 15% in het volgende kwartaal.
 • Verminder klantverloop met 10% in de komende 6 maanden.
 • Vergroot de merkbekendheid met 25% tegen het einde van het jaar door middel van een gerichte sociale media-campagne.
 • Verhoog de omzet met 20% in het volgende fiscale jaar.
 • Verhoog de gemiddelde transactiewaarde met 5% in het komende kwartaal.
 • Verhoog de open rate van e-mailmarketing campagnes tot 30% in de komende 6 maanden.
 • Verhoog de click-through-rate (CTR) van betaalde advertenties met 10% in de komende 3 maanden.
 • Bereik een maandelijkse groei van het aantal volgers op social media met 5% in de komende 12 maanden.
 • Verhoog de klanttevredenheidsscore met 15% in het komende jaar.
 • Verminder de kosten per acquisitie met 20% in de komende 6 maanden.
 • Verhoog de organische zoekverkeer naar de website met 25% in het komende kwartaal.
 • Bereik een bouncepercentage van minder dan 40% op de website in de komende 3 maanden.
 • Verhoog de gemiddelde bestellinggrootte op de e-commerce website met 10% in de komende 3 maanden.

Hoe kun je deze SMART marketing doelstellingen toepassen binnen jouw bedrijf?

Om marketingdoelstellingen goed in bedrijven te kunnen toepassen wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de North Star Metric en OMTM (One Metric That Matters). Vooral bij bedrijven die op groei zijn gericht zijn deze metrics erg belangrijk. Maar wat houden deze concepten in en hoe verhouden ze zich tot elkaar? En belangrijker nog, hoe kunnen ze jou helpen bij het formuleren en implementeren van jouw marketingdoelstellingen.

marketingdoelstelling voorbeeld

De North Star Metric

Laten we beginnen met de meest essentiële. De North Star Metric (NSM) fungeert als een helder oriëntatiepunt. Het is de metric die verbonden is aan jouw bedrijfsdoelstelling. Een wijziging in deze metric zou in feite betekenen dat jouw bedrijfsmodel verandert. Deze metric is dus echt gericht op het langetermijnsucces van jouw onderneming.

Een perfecte North Star Metric dient aan drie essentiële eisen te voldoen:

 • Je moet vooruitgang kunnen kwantificeren
 • Het moet leiden tot omzetgroei
 • Je moet klantwaarde kunnen reflecteren

De OMTM (One Metric That Matters)

De OMTM, of One Metric That Matters, is een concept uit de lean startup-methodologie. Het is een enkele metric die op een bepaald moment het meest belangrijk is voor jouw bedrijf. Deze metric helpt je om je te concentreren op wat echt essentieel is voor de groei van jouw bedrijf. En is altijd in lijn met de North Star Metric.

Waarom zijn deze metrics belangrijk voor jouw marketing doelstellingen?

Beide concepten zijn belangrijk voor marketingdoelstellingen omdat ze je helpen te concentreren op wat echt belangrijk is voor het succes van je bedrijf. Zo richt de North Star Metric zich op het algemene doel van het bedrijf en zijn de OMTM’s specifiek gericht op één doel wat op dat moment in tijd het meest essentiële is voor jouw bedrijf. Daarnaast worden OMTM’s SMART omschreven waardoor ze effectief en meetbaar zijn.

Enkele voorbeelden van OMTM kunnen zijn: de gemiddelde tijd die klanten besteden op je website, de conversieratio van leads naar klanten, de kosten per acquisitie van nieuwe klanten, of de nettowinst per klant. Het belangrijkste is dat je een metric kiest die aansluit bij uw specifieke bedrijfsdoelen en die je in staat stelt om uw voortgang nauwkeurig te meten.

Hoe vind je de juiste marketing doelstellingen

Maar hoe vind je een marketingdoelstelling die er tot doet? Om te bepalen wat jouw marketingdoel op dit moment zou moeten zijn, kun je de volgende werkwijze hanteren.

Bepaal de fase van jouw bedrijf

In de beginfase van je bedrijf, is het zaak om je energie te steken in het aantrekken van nieuwe klanten en het versterken van de naamsbekendheid. Als je bedrijf eenmaal wat verder is ontwikkeld, zou je je moeten richten op het behouden en uitbouwen van je huidige klantenbestand. Voor bedrijven die al een sterke positie hebben in de markt, ligt de focus op het vergroten van het marktaandeel en het uitbreiden naar nieuwe markten.

Bepaal de bottleneck van jouw marketing funnel

Om de juiste marketingdoelstellingen te vinden, is het tevens belangrijk om de bottleneck van jouw marketing funnel te identificeren. Dit is het punt in het proces waar de meeste klanten vastlopen of afhaken. Door deze bottleneck te identificeren en te verbeteren, kun je de prestaties van jouw marketinginspanningen optimaliseren.

marketing funnel optimalisatie

Bepaal wat wil je bereiken?

Nu je de fase van je bedrijf en de bottleneck van je marketing funnel hebt bepaald, is het tijd om te bepalen wat je precies wilt bereiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn het verhogen van het aantal websitebezoekers, het verbeteren van de conversieratio van leads naar klanten, het verlagen van de kosten per acquisitie van nieuwe klanten, of het vergroten van de klantretentie. En zorg er uiteraard voor dat je doelstelling specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) is. 😉

Hulp nodig bij het opstellen van jouw marketing doelstellingen?

Wil jij pro-actief aan de slag met jouw marketingdoelstellingen. En een duidelijke focus op groei en de voortang nauwlettend in de gaten houden? Start dan met het in kaart brengen van jouw huidige marketinginspanningen en het creëren van een marketingfunnel. En wil je een keertje sparren? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

crosschevron-downarrow-right