fbpx

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Wat leuk dat je een afspraak wilt maken. Laat je gegevens achter, dan stuur ik je binnen 24 uur een reactie!

Vul je gegevens in

...en belooft, ik stuur je geen vervelende mailtjes. 

Vul je gegevens in

...en belooft, ik stuur je geen vervelende mailtjes. 

Het nut van een goed zoekwoorden onderzoek. En hoe AI je hierbij kan ondersteunen.

Een goed zoekwoordenonderzoek is van cruciaal belang omdat het je helpt om jouw online zichtbaarheid te vergroten en meer bezoekers naar je website te leiden. Daarnaast helpt het je ook bij het opzetten van effectieve SEA campagnes. En met Generative AI heb je een virtuele vriend die jou kan ondersteunen bij het uitvoeren van zo'n onderzoek. Reden genoeg om dit mee te nemen in jouw contentstrategie, en dit artikel eens verder te lezen.

De rol van een zoekwoorden onderzoek in een contentstrategie?

Een zoekwoorden onderzoek is cruciaal voor elke contentstrategie. Want het stelt je in staat om de taal van je doelgroep te begrijpen en het resultaat te gebruiken op een manier die aansluiting vindt bij je doelgroep.

Het onderzoeken van de juiste zoekwoorden helpt je namelijk bij het identificeren van de onderwerpen waarover je moet schrijven, evenals de specifieke termen die je moet gebruiken om de zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten. Want door inzicht te krijgen in welke zoektermen populair zijn en welke onderwerpen trending zijn, kun je relevante en waardevolle content creëren die niet alleen aantrekkelijk is, maar ook gevonden wordt.

zoekwoorden onderzoek

Hoe voer je een zoekwoorden onderzoek uit?

Het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek kan worden opgedeeld in verschillende stappen.

Stap 1: Bepaal de doelen

Voordat je begint, is het belangrijk om de doelen van het zoekwoorden onderzoek vast te stellen. Dit kan zijn het verhogen van websiteverkeer, het verbeteren van de conversieratio, of het versterken van merkbekendheid.

Stap 2: Maak een lijst van relevante onderwerpen

Bedenk brede thema’s die relevant zijn voor je bedrijf of sector en splits deze op in specifiekere onderwerpen. Deze thema’s helpen bij het genereren van ideeën voor zoekwoorden.

Stap 3: Brainstorm over ideeën voor zoekwoorden

Begin met het brainstormen binnen de geïdentificeerde onderwerpen. Denk na over welke woorden of zinnen jouw doelgroep zou kunnen gebruiken om je producten, diensten of informatie te vinden.

Stap 4: Gebruik tools die jouw kunnen helpen

Maak gebruik van tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs of SERancking om je lijst met zoekwoorden uit te breiden en data te verzamelen over zoekvolume, concurrentie, en gerelateerde zoekopdrachten.

Stap 5: Analyseer de zoekwoorden

Bekijk de zoekwoordenlijst en analyseer de zoekwoorden op basis van zoekvolume, relevantie, en concurrentie. Zoek naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume en lage concurrentie, maar zorg ervoor dat ze ook relevant zijn voor je content.

Stap 6: Begrijp de zoekintentie

Onderzoek de intentie achter de zoekwoorden – willen gebruikers informatie, zijn ze op zoek naar een specifiek product, of willen ze een aankoop doen? Segmenteer je zoekwoorden op basis van deze intenties.

Stap 7: Kies de zoekwoorden waar je je op wilt focussen

Selecteer de meest relevante en waardevolle zoekwoorden die je wilt targeten. Deze zoekwoorden zullen de basis vormen voor je contentcreatie.

Stap 8: Organiseer en prioriteer

Organiseer de gekozen zoekwoorden in categorieën en prioriteer ze op basis van hun belangrijkheid voor je contentstrategie. Dit helpt bij het plannen van content.

Waar moet je verder nog op letten?

Niet alle zoekwoorden zijn gelijk. Sommige zoekwoorden kunnen een hoog zoekvolume hebben, maar zijn zeer concurrerend, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om hoog te ranken in zoekresultaten. Andere zoekwoorden hebben misschien een lager zoekvolume, maar zijn meer niche en kunnen een hogere conversieratio hebben omdat ze specifieker zijn.

Het is ook essentieel om rekening te houden met seizoensgebonden trends en de evolutie van taal en terminologie over tijd. Bovendien is de kwaliteit van de content die je produceert met behulp van jouw zoekwoorden net zo belangrijk als de zoekwoorden zelf, aangezien zoekmachines steeds slimmer worden in het begrijpen van context en relevantie.

Zoekwoordenonderzoek gedaan? Wat nu?

Klaar met je zoekwoordenonderzoek? Wat zijn nu de vervolgstappen waar je aan moet denken? De basis van je zoekwoordenonderzoek dient namelijk voor veel meer dingen dan je misschien nu denkt. Het dient eigenlijk als basis voor al je content. Van een simpele post tot online advertentie, of zelfs een gehele marketingfunnel. Zo kun je het ook gebruiken voor het volgende:

Menustructuur

Een goed doordacht zoekwoordenonderzoek vormt de basis voor het ontwerpen van een website’s menu- en URL-structuur. Hierdoor worden pagina’s gecreëerd die naadloos aansluiten bij de zoekintenties van de doelgroep, wat niet alleen bijdraagt aan SEO-prestaties maar ook aan gerichte advertentiemogelijkheden.

Customer Journey

Om je content nog beter af te stemmen op de intenties van een potentiële klant is het goed om ze op basis van de customer journey in te richten. Voor het creëren van een Customer Journey worden verschillende modellen gebruikt. Zo heb je het See, Think, Do, Care model van Google. Ik maak zelf gebruik van het AAARRR model.

Contentplan

Als je weet welke marketingkanalen relevant zijn voor jou, en je weet wat je moet communiceren, dan kun je aan de slag met een contentplan. Zo heb je een goed beeld van welke content je wanneer moet maken. Het is dan ook een stuk makkelijker om AI in te zetten, omdat je dan vanuit nee breder perspectief aan de slag kan met jouw content.

Indien de relevante marketingkanalen voor jou bekend zijn en je helder hebt welke content je moet produceren, kun je beginnen met het opstellen van een contentplan en planning. Met deze aanpak wordt het ook eenvoudiger om AI te gebruiken, aangezien je vanuit een breder kader kunt werken aan jouw content.

Hoe kun je AI inzetten voor jouw zoekwoordenonderzoek?

Generatieve AI kan goed werken als ondersteuning bij het zoekwoordenonderzoek, waardoor het proces sneller verloopt. Ik zelf integreer AI methodes steeds vaker in mijn werkzaamheden en merk dat het bijdraagt aan verschillende facetten van dit onderzoek. Hier volgt een opsomming van taken waarbij AI mij zoal assisteert in de speurtocht naar optimale zoekwoorden.

Het opstellen van ideeën rondom je onderwerp

Na het opstellen van brede thema’s die relevant zijn voor je bedrijf, kan AI je verder assisteren bij het verzamelen van specifieke onderwerpen.

Het vinden van synoniemen

AI kan helpen bij het vinden van synoniemen door de context en betekenis van woorden te begrijpen en vervolgens alternatieven voor te stellen die dezelfde of vergelijkbare betekenissen hebben.

Long-tail zoekwoorden genereren

AI kan lange, meer specifieke zoekzinnen genereren die minder competitief zijn maar vaak een hogere conversieratio hebben, ideaal voor niche marketing.

Wil jij ook aan de slag met een zoekwoordenonderzoek?

Zoekwoordenonderzoek is een essentieel component van online marketing en SEO. Het is het fundament waarop succesvolle content wordt gebouwd. Als je de bovenstaande stappen volgt en de beschikbare tools en technologieën slim inzet, kun je een goede contentstrategie ontwikkelen die jouw content helpt om uit te blinken in de zoekresultaten. En met AI gaat het allemaal ook nog een stuk sneller. 💪

Hulp nodig?

Als je wilt, kunnen we samenwerken om een effectieve contentstrategie te ontwikkelen die jouw content helpt om beter vindbaar te zijn in de zoekresultaten. Daarnaast kun je altijd starten met een SEO check, als je wilt weten hoe je er nu voor staat.

crosschevron-downarrow-right